Bemiddeling
Lees hier meer over het wat en waarom van bemiddeling, het verloop van een bemiddeling
en mijn specialisaties met enkele voorbeelden waarvoor u bij mij terecht kan.
Wat is bemiddeling?
Bemiddeling is een alternatief voor een gerechtelijke procedure als methode om conflicten op te lossen.
Een onafhankelijke en neutrale derde, de bemiddelaar, helpt partijen om hun conflict bespreekbaar te maken en samen te komen tot een akkoord dat voor ieder van hen werkbaar is.
De wet voorziet drie soorten van bemiddeling:
- in familiezaken,
- in burgerlijke en handelszaken,
- en in sociale zaken.
Ik ben een erkend bemiddelaar in familiezaken: lees hier meer over mijn specialisaties.
De wet bepaalt daarnaast ook twee vormen van bemiddeling: de buitengerechtelijke en gerechtelijke bemiddeling.
In geval van een buitengerechtelijke bemiddeling kiezen partijen onderling voor bemiddeling en duiden een bemiddelaar aan, zonder tussenkomst van een rechter.
Bij een gerechtelijke bemiddeling is er al een geding lopend, maar kan ook dan nog een bemiddeling worden opgestart op initiatief van de rechter of op verzoek van (één van) de partijen.
Wat is een erkend bemiddelaar?
Een erkend bemiddelaar:
-
heeft een door de overheid vereiste vorming bemiddeling gevolgd, voldoet aan de voorwaarden van permanente vorming en is gebonden door een deontologische code,
-
kan het tot stand gekomen akkoord voorleggen bij de rechtbank ter homologatie zodat het dezelfde uitvoerbare kracht krijgt als een vonnis,
-
kan worden aangesteld bij een gerechtelijke bemiddeling.
Ik werd erkend als bemiddelaar door de Federale Bemiddelingscommissie, met specialisatie in familiezaken.
Waarom bemiddeling?
Zeker in familiezaken kan het wenselijk zijn om een escalatie van meningsverschillen/discussies te vermijden en de communicatie te bevorderen via bemiddeling. De gesprekken zijn laagdrempelig, waarbij er ruimte wordt gecreëerd om alles in een rustige omgeving te kunnen bespreken en er naar elkaar wordt geluisterd.
Bemiddeling is doorgaans ook sneller en goedkoper dan een klassieke gerechtelijke procedure. De kosten en het ereloon van de bemiddelaar worden gedeeld door de partijen en de duurtijd van een bemiddelingstraject is een pak korter. Een gerechtelijke procedure kan lang aanslepen waarbij ook de advocaten- en gerechtskosten hoog oplopen.
De partijen hebben zélf de uitkomst in handen. Het beoogde resultaat is een duurzame overeenkomst op maat, die door beide partijen gedragen wordt.
Hoe verloopt een bemiddeling?
Vooraf
Vooraleer we van start gaan met een bemiddelingstraject bekijk ik samen met de partijen welke mogelijkheden zij hebben voor het regelen van hun geschil en of bemiddeling voor hen de juiste weg is.
Als de partijen beslissen om een bemiddelingstraject op te starten, wordt ook het 'bemiddelingsprotocol' met daarin alle afspraken rond de bemiddeling besproken en ondertekend.
Tijdens de bemiddeling
Tijdens de bemiddeling zal ik de standpunten van de partijen toetsen aan ieders onderliggende bezorgdheden en de belangen van de kinderen, waarna partijen in functie hiervan zelf tot oplossingen kunnen komen.
Ik waak over de structuur van de gesprekken, de informatie die wordt verstrekt en zorg ervoor dat iedere partij gelijkwaardig aan bod komt. De informatie die wordt verstrekt heeft een principieel vertrouwelijk karakter waarover ik de partijen bij aanvang van het traject informeer.
Gelet op het vrijwillig karakter van de bemiddeling kan elke partij op ieder moment het traject pauzeren of beëindigen.
Na de bemiddeling
Wanneer er een akkoord wordt bereikt, werk ik dit uit in een juridisch correcte overeenkomst. Als er over de onroerende goederen een notariële akte dient te worden opgemaakt, zal ook beroep worden gedaan op een notaris. Ik zorg vervolgens voor de neerlegging bij de familierechtbank van het verzoekschrift EOT waarna de echtscheiding wordt uitgesproken, of van het verzoekschrift tot homologatie van de ouderschapsovereenkomst.
Specialisaties
Indien u over andere zaken bemiddeling wenst kan u mij contacteren voor een doorverwijzing.
Ik richt mij als erkend familiaal bemiddelaar op volgende praktijkgebieden:
-
Echtscheiding: opmaak overeenkomst Echtscheiding door Onderlinge Toestemming (EOT). Familierechtelijk luik: ouderschapsovereenkomst en onderhoudsbijdrage tussen ex-echtgenoten. Vermogensrechtelijk luik: verdeling van de gemeenschappelijke goederen. Tussenkomst notaris bij verdeling onroerende goederen. Verzoekschrift EOT bij de rechtbank waarna de echtscheiding kan worden uitgesproken.
-
Einde van de relatie met wettelijk of feitelijk samenwonen: opmaak ouderschapsovereenkomst met regeling over de uitoefening van het ouderlijk gezag, verblijfsregeling, bijdrage in het levensonderhoud voor de kinderen. Overeenkomst omtrent de goederen: roerende goederen en woning. Verzoekschrift tot homologatie bij de rechtbank.
-
Ouderschapsplan: uitbreiding op de ouderschapsovereenkomst met gedetailleerde afspraken op maat over het ouderschap, de opvoeding van de kinderen. Bepalingen zodat het ouderschapsplan kan meegroeien met het kind.
-
Herziening bestaande akkoorden: door verandering van omstandigheden kunnen de partijen zich genoodzaakt zien bestaande overeenkomsten te herbekijken.
Enkele voorbeelden waarvoor u bij mij terecht kan:
-
U wenst uit de echt te scheiden, maar bent niet zeker hoe dit aan te pakken of bij wie u hiervoor terecht kan: een advocaat, of een notaris, of een bemiddelaar...?
-
U bent uit elkaar maar raakt het niet eens over de verblijfs- of financiële regeling voor de kinderen en/of de goederen.
-
U wenst uit elkaar te gaan of uit de echt te scheiden, bent het grotendeels eens over de meeste zaken en wil dit vastleggen in een overeenkomst.
-
De rechter verwijst u in een gerechtelijke procedure door naar een bemiddelaar.
-
De huidige kosten- en verblijfsregeling voor de kinderen sluit niet meer aan bij de werkelijkheid, u wil de afspraken aanpassen of meer in detail vastleggen.
-
...
Neem gerust contact op en dan bekijken we samen hoe ik u kan helpen.
Neem gerust contact op bij vragen of voor een afspraak.